Kratka zgodovina razvoja pametnih kartic, od samih začetkov pa vse do danes.

Zgodovina pametnih kartic

Koristno

 

Leto 1990

Banka Koper v sodelovanju z LB d.d. in Gorenjsko banko Kranj razvije plačilno kartico z nazivom LB KARTICA kot odgovor vse večji ponudbi tujih blagovnih kartičnih znamk. Uvajanje plačilne kartice z magnetno stezo sodi, poleg bankomatov, v projekt posodobitve poslovanja s prebivalstvom.

Leto 1991

V pilotnem projektu plačilne kartice v Banki Koper sodeluje 300 prodajnih mest in približno 1000 kartic.

Leto 1992

Na Danskem uvedejo predplačilno čip kartico DANMONT, ki deluje kot elektronska denarnica in je namenjena plačilom malih vrednosti.

Zaradi nesoglasij med materjo in hčerjo pri trženju plačilne kartice se Banka Koper odloči za samostojno pot. Marca 1992 nastane samostojna blagovna znamka Activa in kartični sistem Activa. Banki Koper se pridružijo Splošna banka Celje, Kreditna banka Maribor, Pomurska banka Murska Sobota, Komercialna banka Nova Gorica, Dolenjska banka Novo mesto, Splošna banka Velenje in Gorenjska banka Kranj. Konec leta je izdanih nekaj čez 15.000 kartic, ki jih sprejema 1.800 prodajnih mest.

Leto 1993

V francoskem mestu Rennes začnejo preizkušati prvo večfunkcijsko čipno kartico. Na bančni čip kartici se nahaja tudi telefonski čip za uporabo na javnih telefonih (Telecarte).

V začetku poletja je Activinih kartic preko 50.000, prodajnih mest, ki kartico sprejemajo, pa 4.000. V sistem vstopi Poštna banka Slovenije. Jeseni začnejo potekati priprave za uvajanje POS terminalov.

Leto 1994

Trije največji svetovni izdajatelji kartic Europay, MasterCard in Visa (EMV), se dogovorijo za enoten nastop na področju uvajanja tehnologije pametnih kartic. Izide skupna EMV specifikacija, ki je namenjena razvoju bančnih čipnih kartic.

V Nemčiji pričnejo državljanom izdajati zdravstvene kartice s pomnilniškim čipom. To je eden izmed največjih svetovnih čipnih projektov, saj gre za 80 milijonov kartic.

24. maja 1994 Banka Koper izvede prvo POS transakcijo. Konec leta je nameščenih skoraj 100 POS terminalov. Istega leta sistem Activa prične z izdajo kombiniranih kartic Activa Eurocard/MasterCard.

Leto 1995

Čipna tehnologija se vse bolj uveljavlja na področju mobilne telefonije, preko 3 milijone naročnikov že telefonira in plačuje klice preko telefonskega čipa.

Jeseni 1995 Banka Koper zmaga na natečaju PS Mercator kot najboljši ponudnik za razvoj in procesiranje M kartice, predhodnice današnje PIKA kartice.

Leto 1996

Za olimpijske igre v Atlanti VISA International pripravi in izda preko 1,5 milijona predplačilnih kartic VISACash.

MasterCard in Visa ustanovita konkurenčna konzorcija, ki naj bi delovala na razvoju in podpori delovanju kartic v različnih tehnoloških in poslovnih okoljih. Rezultat tega tekmovanja sta dve različni tehnični rešitvi: VISA razvije JavaCard, MasterCard pa MULTOS (Multi-application Operating System ).

V sodelovanju s PS Mercator Banka Koper razvije program zvestobe, ki sloni na plačilni kartici z vgrajenim pomnilniškim čipom, zvestobne točke pa zapisuje na kartico POS terminal pri vsaki transakciji.

V sistemu Activa je že 150.000 kartic.

Leto 1998

V septembru 1998 ameriška državna uprava in vojska (United States Navy) združita moči in uvedeta kartice z devetimi različnimi aplikacijami na eni sami kartici. Glavni namen tega poskusnega projekta je oceniti in ovrednotiti vlogo in uporabno vrednost večfunkcijske in večaplikativne kartice v sodelovanju z drugimi tehnologijami. Rešitve naj bi kasneje uporabljali v vseh institucijah na državni ravni.

Microsoft oznani novi operacijski sistem Windows za pametne kartice (Windows for Smart Cards).

V Franciji začnejo s poskusnim projektom uvajanja pametnih zdravstvenih kartic za 50 milijonov državljanov.

Leto 1998 je v celoti posvečeno uvajanju bančnih kartic Activa Maestro. Sistem Activa je blizu številke 300.000 kartic. S karticami je moč dvigovati gotovino v celotni mreži poštnih okenc v državi.

Leto 1999

Ameriška zvezna administracija začne z razvojem »Smart Access Common ID« projekta. Gre za projekt razvoja enotne in univerzalne večnamenske in večaplikativne kartice za vse zaposlene v državnih organih.

Sistem Activa ima že več kot 400.000 kartic. Uvede elektronsko trgovino, ki omogoča on-line plačevanje blaga in storitev preko interneta. Pričnejo se uporabljati prvi GSM POS terminali.

Storitve pametnih kartic

PKI in Activa Kripto-Modul

Digitalna potrdila shranjena na pametni kartici Activa...

MasterCard PayPass

Odkrite udobje brezstičnega plačevanja s plačilnimi instrumenti Activa...

MasterCard SecureCode

Varno spletno nakupovanje s karticami MasterCard in Maestro...

Verified by VISA

Varno spletno nakupovanje s karticami VISA in VISA Electron...

OneSMART Web

Osebni podatki varno shranjeni na čipu pametne kartice Activa...

Prenosni čitalci

Enkratno geslo za večjo varnost na spletu...