Kratka zgodovina razvoja pametnih kartic, od samih začetkov pa vse do danes.

Zgodovina pametnih kartic

Koristno

 

Leto 1980

Pojavi se izraz smart card (pametna kartica), uvede ga francoski publicist Roy Bright.

Leto 1982

Francosko bančno združenje (danes Carte Bancaires) vključi v projekt podjetja Bull, Schlumberger in Philips. Pridružijo se jim operaterji telekomunikacij, VISA International s kartico Bleu in MasterCard s kartico Carte Verte. V poskusnem projektu sodeluje okrog 100.000 kartic in 700 POS terminalov. Da bi neodvisno prišli do prave rešitve, proizvajalci čipa pri razvoju namenoma uporabijo tri različne tehnologije. Izkaže se, da je rešitev Bulla, ki uporablja 8 Kb Motorolin čip, najboljša. Da bi ohranili združljivost s tehnologijo magnetnega zapisa, se začnejo uporabljati kartice, ki združujejo čip in magnetni zapis.

Istočasno v Franciji pričnejo z razvojem in s testiranjem pomnilniških telefonskih kartic. To je prvi večji svetovni projekt uvajanja čipnih kartic.

Leto 1984

Pojavijo se prve bankomatske bančne kartice s čipom.

Leto 1985

Bull leta 1985 ustanovi podjetje Bull CP8. Prve kartice so opremljene z dvema, med seboj povezanima čipoma. Na prvem se nahaja pomnilnik kartice, na drugemu pa je mikroprocesor. Pri redni uporabi kartic se kontakti dokaj hitro obrabijo, zato prihaja do pogostih okvar in nedelovanj kartice. Dodaten problem se pojavi zaradi pomanjkljive varnosti, saj je preko kontaktov moč vdreti v pomnilniški del kartice. Zato Bull CP8 razvije in patentira celovit čip. To licenco je pridobila in še dandanes uporablja velika večina proizvajalcev kartic po vsem svetu.

Med leti 1986 in 1987

Leta 1986 se pojavijo prvi mednarodni ISO standardi, ki urejajo področje čipnih kartic (ISO 7816/1). V Franciji se pričnejo pojavljati prvi javni telefonski aparati, ki delujejo na predplačilne kartice. Zgledu sledijo tudi druge evropske države. Marca 1986 se prve kartice s čipom CP8 pojavijo tudi v Združenih državah Amerike (14.000 kartic Bank of Virginia in Maryland National Bank).

Leto 1989

Banka Koper (takrat še Ljubljanska banka, Splošna banka Koper) prične z razvojem plačilne kartice. Vendarle prvo domačo plačilno kartico izda decembra 1989 delniška družba FIBA, prav tako iz Kopra.

Storitve pametnih kartic

PKI in Activa Kripto-Modul

Digitalna potrdila shranjena na pametni kartici Activa...

MasterCard PayPass

Odkrite udobje brezstičnega plačevanja s plačilnimi instrumenti Activa...

MasterCard SecureCode

Varno spletno nakupovanje s karticami MasterCard in Maestro...

Verified by VISA

Varno spletno nakupovanje s karticami VISA in VISA Electron...

OneSMART Web

Osebni podatki varno shranjeni na čipu pametne kartice Activa...

Prenosni čitalci

Enkratno geslo za večjo varnost na spletu...