Kratka zgodovina razvoja pametnih kartic, od samih začetkov pa vse do danes.

Zgodovina pametnih kartic

Koristno

 

Med leti 1967 in 1970

Izraz smart card (pametna kartica) je prvi uporabil francoski publicist Roy Bright, čeravno sta ga pred njim že leta 1967 in 1968 skovala nemška inženirja Jurgen Dethloff in Helmut Grottrupp. Februarja 1969 sta prijavila patent, vendar je bil registriran šele leta 1982 pod nazivom »Identifikanden/Identifikationsschalter«.

Francoski publicist Roland Moreno prične leta 1969 z razvojem pomnilniške kartice. Neodvisno japonski izumitelj dr. Kunitaka Arimura iz Arimura Technology Institute prijavi prvi svetovni in takrat edini patent vgradnje čipa na plastične kartice. Patent je omejen samo na Japonsko, zato se ne razširi po svetu. Naslednje leto, 1971., Paul Castrucci z IBM-a prijavi ameriški patent z nazivom »Information Card«.

Leto 1974

Roland Moreno registrira patent samostojne elektronske naprave, ki vsebuje pomnilnik. Gre za kartice z integriranim vezjem, ki so bile kasneje poimenovane z vzdevkom »smart cards«, pametne kartice. Moreno se osredotoči predvsem na uporabne vidike in namen novega instrumenta, ki je že zavarovan z osebnim geslom, PIN-om. Ustanovi podjetje Societe Internationale pour l'innovation (Innovatron), katerega glavni namen je razvoj nove tehnologije in razširjanje čipnih rešitev po vsem svetu. Med leti 1974 in 1979 Roland Moreno v 11 različnih državah registrira 47 patentov, ki se nanašajo na pametne kartice.

Leto 1976

Vodilni francoski računalniški proizvajalec, Honeywell Bull, prvi uporabi licence Innovatrona in skupaj z Motorolo leta 1976 izdela in dobavi Innovatronu prve pametne kartice, ki so sprva samo pomnilniške, brez mikroprocesorja.

Leto 1977

Podjetja Bull CP8, SGS Thomson in Schlumberger pričnejo z razvojem pametnih kartic.

Leto 1979

Motorola razvije za potrebe francoskega bančništva prvo mikroprocesorsko pametno kartico.

Storitve pametnih kartic

PKI in Activa Kripto-Modul

Digitalna potrdila shranjena na pametni kartici Activa...

MasterCard PayPass

Odkrite udobje brezstičnega plačevanja s plačilnimi instrumenti Activa...

MasterCard SecureCode

Varno spletno nakupovanje s karticami MasterCard in Maestro...

Verified by VISA

Varno spletno nakupovanje s karticami VISA in VISA Electron...

OneSMART Web

Osebni podatki varno shranjeni na čipu pametne kartice Activa...

Prenosni čitalci

Enkratno geslo za večjo varnost na spletu...