Kratka zgodovina razvoja pametnih kartic, od samih začetkov pa vse do danes.

Zgodovina pametnih kartic

Koristno

 

Leto 2000

Število kartic preseže 700.000. Banka Koper postane principalni član sistema VISA International. Sistem Activa prične z izdajo kreditnih kartic VISA. Banka Koper izbere operacijski sistem Multos za osnovno tehnološko okolje pametnih kartic.

S pričetkom odpiranja transakcijskih računov Banka Koper v letu 2000 razvije in septembra 2000 ponudi pravnim osebam elektronsko poslovanje preko Poslovne i-Net banke. Tehnična rešitev temelji na pametni kartici, ki jo poganja operacijski sistem Multos 4.0, in programski rešitvi PKI, ki omogoča varen dostop in avtentikacijo komitentov. Varnost poslovanja je zagotovljena z uporabo javnega in zasebnega ključa, ki sta shranjena na pametni kartici. Zasebni ključ se na kartico zapiše ob personalizaciji in ne more nikoli zapustiti kartice. Uporabnik pri vzpostavitvi seje z lastnega računalnika pošlje digitalno potrdilo (certifikat) na strežnik Banke Koper. Potrdilo vsebuje javni ključ, s katerim strežnik kriptira simetrični ključ, tega pa lahko dekriptira le uporabnik z zasebnim ključem, ki je shranjen na kartici. S simetričnim ključem se nato vzpostavi varna SSL povezava.

Leto 2001

V Sistemu Activa je že 760.000 kartic, kreditni kartici VISA se pridruži njena debetna sestra VISA Electron.

Leto 2002

Leta 2002 potekajo tehnološke in organizacijske priprave na uvajanje večaplikativnih in večfunkcionalnih bančnih in kreditnih čipnih kartic. Sistem Activa ob 10. obletnici delovanja najavi skorajšnjo izdajo čipnih kartic.

Prične delovati tehnološka rešitev za ZBS v projektu SISBON – dostop je možen s pametnimi karticami, ki temeljijo na operacijskem sistemu Multos.

Leto 2003

Izdana milijonta Activina plačilna kartica.

Izdana prva pametna plačilna kartica v Sloveniji.

Banka Koper uspešno opravi certifikacijo čipnega programa M Chip 2 pri MasterCardu. Avgusta in septembra 2003 se poskusni skupini strank Banke Koper izročijo prve čipne kartice Activa Maestro. Na kartici se poleg plačilne funkcije nahaja aplikacija PKI, ki poleg možnosti varnega dostopa do spletne banke ponuja tudi nalaganje 3 digitalnih potrdil po izbiri imetnika kartice. Slednje omogoča imetniku kartice varno elektronsko poslovanje tudi v nebančnem sektorju.

Banka Koper uspešno opravi prvo slovensko EMV transakcijo, izvedeno na POS terminalu, v kraju Lecco v Italiji, dne 4. novembra 2003 ob 16:30.

Leto 2004

Ameriška vlada za potrebe zvezne administracije naroči pri podjetju Gemplus pametne kartice s stičnim in brezstičnim čipom. Dobava se začenja v decembru. V začetni fazi kartica opravlja funkcijo varnega dostopa do fizično varovanih prostorov in omrežja. 64 Kb Java kartica omogoča razvoj dodatnih funkcionalnosti in aplikacij, npr. hranjenja in uporabe biometričnih podatkov.

Leto 2004 je v znamenju prehoda na novo čipno okolje, M Chip 4. Slednji prinaša vrsto novosti, predvsem na področju uporabnosti kartice. Na čipni kartici se poleg plačilne aplikacije in PKI nahaja tudi aplikacija SecureCode, ki omogoča varno poslovanje v elektronski trgovini.

15. decembra 2004 začne sistem Activa z redno izdajo pametnih kartic. Prvi izdajateljici sta banka Koper za kreditne kartice Activa MasterCard in Poštna banka Slovenije za bančne kartice Activa Maestro.

Leto 2005

Prva EMV transakcija na POS terminalu v Sloveniji (21.7.2005).

Začetek množičnega prehoda na tehnologijo pametnih kartic EMV.

Uporaba močne avtentikacije CAP (Chip Authentication Programme) v internetni banki, prva v Sloveniji in med prvimi na svetu, dne 14. julija 2005 prva interkontinentalna transakcija na svetu s pametno kartico in čitalnikom, na relaciji Taiwan-Slovenija.

Prične veljati prenos odgovornosti, t.i. liability shift, ki odgovornost za zlorabljene kartice pripiše strani, ki ni opremljena z EMV tehnologijo (EMV kartica ali EMV terminal).

Sistem Activa prične vse kartice z magnetno stezo nadomeščati s pametnimi karticami. Članice sistema Activa so Banka Celje, Banka Koper, Deželna banka Slovenije, Gorenjska banka, Nova KBM, Poštna banka Slovenije, Reiffeisen Krekova banka in Volksbank - Ljudska banka. V sistemu Activa je aktivnih več kot milijon kartic.

Leto 2006

Pred nami je izziv: Kako pametno kartico čimbolj pametno izkoristiti...

Množično prilagajanje POS-terminalov na standard EMV.

Predstavitev rešitve za poslovanje s pametnimi karticami na svetovnem spletu (varna elektronska trgovina SecureCode in Verified by VISA z uporabo mehanizmov SecureCode in Passcode).

Začetek nagradne akcije »Moja Activa z nakupi dobiva«.

Med leti 2007 in 2008

Izdana kartica Obrtnik s plačilno funkcijo – prva pametna predplačilna bančna kartica v Sloveniji.

Sistem Activa izda prvo rešitev Visa VSDC na operacijskem sistemu Multos na svetu.

Konferenca v počastitev 15 let obstoja sistema Activa – 14.6.2007.

Sistem Activa prikaže rešitev varne spletne banke in spletne trgovine za slepe in slabovidne. 14.6.2007 opravi g. Ljubomir Daničič, podpredsednik Zveze slepih in slabovidnih Slovenije, prvo transakcijo slepe in slabovidne osebe preko spletne banke z uporabo tehnologije CAP.

Sistem Activa prikaže uporabo spletnega pomočnika OneSMART Web, ki se nahaja na pametni bančni kartici. Dostop do odjemalske aplikacije na računalniku poteka preko povezanega čitalnika, ki pa se uporablja dodatno še za uporabo PKI aplikacije. Pri novem načinu se PIN ne vnaša več na tipkovnici računalnika ampak na povezanem čitalniku. To je prva tovrstna rešitev na svetu.

Sistem Activa v živo prikaže kot prvi v Evropi koncept izdaje mobilne plačilne kartice v realnem času preko omrežja mobilnega operaterja na daljavo (Over the Air personalizacija kartice). Telefon se v nekaj korakih aktivira in pripravi za brezstično poslovanje po standardih MasterCarda in VISE. Uporablja se tehnologija NFC (Near Field Communication).

Sistem Activa v živo prvič v Sloveniji prikaže uporabo brezstičnih pametnih kartic MasterCard PayPass za hitra in mala plačila na primeru prodajnih avtomatov za distribucijo pijač in prigrizkov. Uporablja se tehnologija RFID (Radio-frequency identification).

Sistem Activa prikaže uporabo samopostrežnih kioskov, ki delujejo kot plačilni terminali (t.i. unattended terminali) po standardih VISE in MasterCarda.

Sistemu Activa se pridružijo štiri nove banke članice: BKS Bank, Probanka, Hranilnica Vipava in Hranilnica LON.

Storitve pametnih kartic

PKI in Activa Kripto-Modul

Digitalna potrdila shranjena na pametni kartici Activa...

MasterCard PayPass

Odkrite udobje brezstičnega plačevanja s plačilnimi instrumenti Activa...

MasterCard SecureCode

Varno spletno nakupovanje s karticami MasterCard in Maestro...

Verified by VISA

Varno spletno nakupovanje s karticami VISA in VISA Electron...

OneSMART Web

Osebni podatki varno shranjeni na čipu pametne kartice Activa...

Prenosni čitalci

Enkratno geslo za večjo varnost na spletu...