Kratka zgodovina razvoja pametnih kartic, od samih začetkov pa vse do danes.

Zgodovina pametnih kartic

Koristno

 

Vse se je začelo leta 1949, ko je ameriški poslovnež Frank McNamara rezerviral poslovno večerjo v restavraciji Major’s Cabin Grill. Za dogodek se je lepo napravil in se preoblekel. Ko je po večerji natakar prinesel račun, je Frank segel po denarnici... in neprijetno presenečen ugotovil, da je ta ostala v prejšnjem suknjiču. Iz zadrege ga je rešila žena, ki je prinesla denar, vendar ga je dogodek vznemiril do te mere, da je ponoči razmišljal: »Zakaj so ljudje pri plačevanju omejeni z denarjem, ki ga nosijo s seboj v denarnici, namesto da bi lahko zapravili toliko, kolikor si lahko privoščijo?«

Februarja 1950 sta se Frank in njegov partner Ralph Schneider vrnila v isto restavracijo in naročila večerjo. Ko je natakar prinesel račun, se je Frank McNamara predstavil z majhno, kartonasto kartico - Diners Club Card in se podpisal na račun. V industriji kreditnih kartic je ta dogodek znan kot »Prva večerja«.

Ljudje so hitro sprejeli nov način plačila z zamikom in ideja se je hitro razširila tudi med trgovci, ki so na ta način bolje izkoristili nakupovalno moč svojih strank. Kartica Diners Club Card je postala kultna ikona in statusni simbol. Navdušenje množic nad novim plačilnim instrumentom je izkoristil celo Holywood leta 1962 s filmom Človek iz Diners kluba (The Man From The Diners Club), v katerem je v glavni vlogi nastopil komik Danny Kaye.

Zamisel se je hitro preselila izven Združenih držav Amerike in Diners Club je že leta 1952 pričel izdajati prve mednarodne kartice. V Jugoslaviji se je kartica Diners pojavila že v letu 1960.

VISA

Začetki Vise segajo v leto 1958, ko je Bank of America začela izdajati modre, bele in zlate kartice BankAmericard v Kaliforniji. Leta 1970 so pridružene banke, ki so izdajale kartice Bank Americard, ustanovile kartično združenje National BankAmericard. Leta 1974 je Bank of America razširila svoje poslovanje preko ameriških meja in za te potrebe ustanovila podjetje IBANCO. Leta 1976 se je IBANCO preimenoval v Visa International, National BankAmericard pa je postal Visa U.S.A.

Podrobneje na spletni strani About Visa - History.

MasterCard

Leta 1966 je 17 bank v Buffalu, NewYork, ustanovilo kartično združenje The Interbank Card Association (ICA) z namenom medsebojnega sprejemanja kreditnih kartic. Zaradi boljše prepoznavnosti in razvoja močnejše blagovne znamke se je združenje leta 1969 preimenovalo v MasterCharge. Takrat se kot simbol tega združenja pojavita značilna prepletajoča se kroga v rdeči in oranžni barvi, ki sta še danes osnova vseh kartičnih izdelkov združenja MasterCard, ki se je kot tako preimenovalo leta 1979.

Podrobneje na spletnih straneh MasterCard Corporate Milestones in MasterCard Brand Mark Evolution.

American Express (skrajšano AMEX)

Podjetje, ki ima sedež v ZDA, se ukvarja z najrazličnejšimi finančnimi, potovalnimi in zavarovalniškimi storitvami, čeprav je najbolj znano po kreditnih in plačilnih karticah. Ustanovili so ga že davnega leta 1850 Henry Wells, William Fargo in John Butterfield za predajo hitrih pošiljk. Leta 1882 se je American Express pojavil na področju plačilnih nalogov kot konkurenca ameriški državni pošti. Plačilni nalog pa se je hitro razširil tudi po Evropi, saj takega plačilnega instrumenta tam niso poznali. Med leti 1888 in 1890 je J. C. Fargo potoval po Evropi in se vrnil domov razočaran in besen. Kljub temu, da je bil predsednik družbe American Express, ni mogel skorajda nikjer unovčiti kreditnih pisem, ki jih je nosil s seboj. Na podlagi te izkušnje je podjetje leta 1891 izdalo prve potovalne čeke v vnaprej določenih vrednostih po 10, 20, 50 in 100 ameriških dolarjev, pričelo z mednarodnim poslovanjem in leta 1915 ustanovilo prvo potovalno agencijo.

Leta 1918 je država zaradi vojnih potreb poenotila železniško omrežje in ustanovila American Railway Express, kjer je imelo podjetje American Express 40% delež s preko 30.000 zaposlenimi. Zamisel o izdajanju potovalnih kartic je v podjetju tlela že od konca druge svetovne vojne, vendar je bila vzpodbujena šele s pojavom kartice Diners. 1. oktobra 1958 so izdali 250.000 kartonastih kartic. Letna članarina je bila 6$, za 1$ višja od Dinersa, ker so ciljali na premožnejši sloj. Leta 1959 je American Express kot prvi izdal kartico, izdelano iz plastike. Zaradi razlikovanja imetnikov so leta 1966 uvedli zlato (Gold Card), leta 1984 platinasto za najvišji sloj (Platinum Card), leta 1999 pa še za najbolj razvajene in najpremožnejše črno kartico (Centurion Card). Prvo pametno kartico (American Express Bleu) je Amex izdal navdušencem tehnoloških novosti leta 1999.

Podrobneje na spletnih straneh About American Express.

JCB ali Japan Credit Bureau

JCB je bila ustanovljen 1961 kot odgovor ostalim svetovnim izdajateljem kartic, ki so prihajali na Japonsko, kjer je prevzel vodilno vlogo. Njegov osnovni namen je razvoj in podpora potovalnim storitvam (letalske družbe, rent a car), hotelirstvu itd. za turiste z Daljnega vzhoda (Kitajska, Koreja, Japonska ...).

Podrobneje na spletni strani JCB Global.

Storitve pametnih kartic

PKI in Activa Kripto-Modul

Digitalna potrdila shranjena na pametni kartici Activa...

MasterCard PayPass

Odkrite udobje brezstičnega plačevanja s plačilnimi instrumenti Activa...

MasterCard SecureCode

Varno spletno nakupovanje s karticami MasterCard in Maestro...

Verified by VISA

Varno spletno nakupovanje s karticami VISA in VISA Electron...

OneSMART Web

Osebni podatki varno shranjeni na čipu pametne kartice Activa...

Prenosni čitalci

Enkratno geslo za večjo varnost na spletu...