Bilten Activa

Bilten sistema Activa je vir zanimivih informacij s področja kartičnega poslovanja znotraj bank članic sistema.

Koristno

Objavljeno: 9. december 2008

Najpomembnejše dosežke in zanimivosti iz kartičnega sveta si lahko preberete v tokratnih zadnjih novicah letošnjega leta. Ob tej priliki vam uredniki Activinih novic želimo vesele praznike in vas ponovno vabimo k branju novih zanimivosti januarja naslednje leto.


Z brezstičnimi plačilnimi tehnologijami tudi po sendvič

Mnogim trgovcem po svetu, ki uvajajo brezstične tehnologije, se je pridružila tudi britanska veriga prodajaln s sendviči Pret a Manger. Ta je predstavila načrte, po katerih bo namestila brezstične sisteme in strojno opremo elektronskih POS-terminalov v 171 trgovin, ki jih ima v Veliki Britaniji, po uspešno zaključenem testiranju uvedbe terminalov v sedem trgovin v Londonu. Namestitev, ki se bo zaključila aprila prihodnje leto, predstavlja eno največjih brezstičnih integracij, ki jo bo izvedel trgovec na drobno. Z njeno pomočjo bodo lahko uporabniki brezstičnih plačilnih kartic hitreje in varneje kupovali izdelke v višini do 10 britanskih funtov brez potrebe po vpisovanju številke PIN. Pret a Manger se tako pridružuje številnim ostalim trgovcem na drobno z veliko frekvenco nakupov nižjih vrednosti.

Več o tem na strani IT PRO.


Po nakupih – z debetnimi karticami

Britanski potrošniki uporabljajo za svoje nakupe vse bolj debetne kartice, predvsem ob prihajajočih praznikih. Podatki o nakupovanju z debetnimi karticami družbe Visa kažejo, da so te med britanskimi uporabniki vse bolj priljubljene, predvsem zato, ker so priročne in varne. Celotni znesek, zapravljen prek Visinih debetnih kartic, je v obdobju od konca oktobra do konca novembra letos znašal skoraj 11,3 milijarde britanskih funtov, kar je 7 odstotkov več v primerjavi z enakim obdobjem lani. Največja rast uporabe debetnih kartic je bila predvsem ob plačevanju računov za gospodinjstvo (35 odstotkov višja v primerjavi z enakim obdobjem lani) in v barih, gostilnah ter nočnih klubih (22 odstotkov višja od lanske).

Več o tem na strani Visa Europe.


GSMA poziva k integraciji NFC v mobilne telefone

Organizacija GSMA, ki združuje proizvajalce in ponudnike storitev mobilne telefonije, je pozvala proizvajalce k vgradnji polne funkcionalnosti NFC (Near Field Communications) v mobilne telefone od polovice prihodnjega leta, kar bi uporabnikom omogočilo čim hitrejše izkoriščanje prednosti storitev plačevanja z mobilnimi telefoni. Svet GSMA je na nedavnem srečanju podprl uvedbo standarda za vmesnik med SIM-kartico in čipom NFC. GSMA še ugotavlja, da so poskusi brezstičnega mobilnega plačevanja storitev pokazali izjemno povpraševanje po tej tehnologiji, zato se bodo zavzemali za pospešeno uvedbo v večino mobilnih telefonov. Le tako bodo zagotovili ekonomijo obsega in večjo dostopnost storitev NFC. Testiranja v okviru pobude Pay-Buy-Mobile trenutno potekajo v osmih državah pri devetih mobilnih operaterjih. Pilotski projekti so načrtovani še v 14 državah pri 15 mobilnih operaterjih.


Brezstično z Visa payWave prvič tudi v Nemčiji

Visa Europe, banka Landesbank Berlin AG in Gemalto so predstavili možnost brezstičnega plačevanja tudi v Nemčiji. V okviru preizkusnega projekta bo banka izdala plačilne kartice z Visino tehnologijo, s katerimi bo mogoče plačevati nakupe v znesku do 20 evrov v manj kot eni sekundi, tako da bo uporabnik le »pomahal« s kartico pred ustreznim čitalcem. Plačilna kartica z brezstičnim čipom predstavlja priročno rešitev predvsem v obremenjenih okoljih, kot so kavarne, samopostrežne trgovine in trafike, kjer so vrednosti nakupov nizke, hitrost storitve pa je izjemnega pomena. Rešitev Vise in Gemalta predstavlja varno, priročno in hitro alternativo gotovini, hkrati pa zmanjšuje vrste in omogoča uporabnikom preprost način plačevanja.

Več o tem na strani Visa Europe.


Britanci potrebujejo pomoč pri upravljanju svojih osebnih financ

Skoraj četrtina Britancev je v zanikanju svojih osebnih financ, saj bi jih najraje ignorirali, se jim zdijo dolgočasne, zanje nimajo časa ali pa preprosto ne vedo, kako naj bi jih upravljali. Nova raziskava spletnega mesta www.bettermoneyskills.com razkriva tudi, da 70 odstotkov potrošnikov priznava, da ne vedo natanko povedati, katere mesečne izdatke imajo, tretjina jih še vedno zapravi vsak mesec več denarja, kot ga zasluži (32 odstotkov), manj kot četrtina Britancev pa mesečno zapravi vse svoje prihodke. Najslabše gre pri upravljanju osebnih financ 18- do 34-letnikom. Pomoč pri upravljanju osebnih financ nudi ravno spletno mesto Better money skills, na katerem se nahajajo številni nasveti za boljše upravljanje svojega denarja.

Več o tem na strani Visa Europe.


Visa za hitrejše vsakodnevne migracije po vsem svetu

Visa je sporočila, da sodeluje s prometnimi oblastmi mesta Los Angeles na najnovejšem projektu, ki bo omogočal hitrejše migracije potnikov, ki potujejo s podzemno železnico, avtobusi ali vlaki. Njihovo vsakodnevno potovanje bo z Visino pomočjo potekalo hitreje, saj bo mogoče prevoz plačati z brezstičnimi plačilnimi karticami s tehnologijo Visa payWave, s katerimi bodo uporabniki le preprosto pomahali pred nameščenimi terminali. Tudi Visa Europe sodeluje na podobnem projektu z največjim prometnim operaterjem, zadolženim za javni prevoz v Parizu in njegovi okolici, Regie Autonome des Transport Parisiens (RATP). V prvi fazi je Visina tehnologija payWave prestala prvi preizkus, saj je namestitev rešitve v pariških metrojih tehnično izvedljiva. Projekta pa nista edina, saj potekajo namestitve tehnologije, ki omogoča hitro in varno plačevanje vozovnic v mestnem prometu s pomočjo brezstičnih kartic, po vsem svetu. Preizkusni projekti potekajo poleg Evrope (tudi v Turčiji in Veliki Britaniji) tudi v Aziji.

Več o tem na strani Visa Inc.


Gemalto z najmanjšim optičnim čitalcem na svetu

Podjetje Gemalto je predstavilo edinstveno napravo za optično avtentikacijo Ezio Optical Reader za opravljanje spletnih bančnih storitev. Ta je namreč tako majhna, da lahko pristane tudi v denarnici uporabnikov. Naprava je skladna z najnovejšimi standardi v panogi, MasterCard CAP, Visa DPA in nemškim Sm@rt TAN, in omogoča varno uporabo bančnih kartic, skladnih z mednarodnim standardom EMV. Uporaba optičnega čitalca je preprosta in varna, saj ta z optičnim tipalom zajame podatke, ki bi jih uporabniki običajno vnesli s pomočjo tipkovnice ob izvajanju in podpisovanju spletnih transakcij, kar odpravi nepotrebno tipkanje in prihrani čas.

Več o tem na strani Smart Card Alliance.


Visa z novo inovativno rešitvijo za banke

Visa Europe je sporočila, da nameravajo številne priznane evropske banke sodelovati v preizkusnem projektu, ki vključuje njihovo pred kratkim predstavljeno kartico z rešitvijo, ki ustvari enkratno geslo. Banke, vključno z eno največjih družb za kreditne kartice na svetu MBNA, med njimi britanska podružnica Bank of America, švicarska Corner Bank, izraelska Cal in italijanska IW Bank, bodo novo rešitev preizkušale v prihodnjih nekaj mesecih. Visina kartica je izjemno inovativna rešitev, saj omogoča avtentikacijo prek alfanumeričnega zaslona in 12-gumbne tipkovnice, ki je vgrajena v klasične kreditne, debetne in predplačilne bančne kartice. Uporabniku omogoča izjemno varno plačevanje prek spleta, telefona ali spletnega bančništva.

Več o tem na strani Visa Europe.


Ali lahko starost in spol vplivata na plačilne navade?

Združenje angleških bank za plačilne sisteme APACS je predstavilo rezultate raziskave Payment Profiles. Ta predstavlja zanimive razlike, ki obstajajo med posamezniki pri upravljanju denarja. Raziskava, ki vključuje prek 12 različnih profilov, ločenih po starosti (med 16 – 65 letom) in spolu, je bila opravljena na področju Anglije, Škotske in Walesa. Rezultati razkrivajo, da moški veliko raje uporabljajo plastične kartice kot ženske. Povprečni moški ima 4,4 plastične kartice v primerjavi s povprečno žensko, ki ima 4 kartice. Moški veliko pogosteje zapravljajo z gotovino v restavracijah, kavarnah in lokalih s hitro prehrano, ženske pa se po hrano pogosteje odpravijo v supermarkete, letno v povprečju kar 114-krat. Stereotipe o ženskah podpira ugotovitev, da ženske vseh starosti znatno prekašajo moške po številu nakupov, opravljenih v trgovinah s čevlji, veliko manj stereotipno pa je dejstvo, da več (52 odstotkov) žensk kot moških (48 odstotkov) uporablja telefonsko ali spletno bančništvo. Ženske tudi veliko pogosteje plačujejo s čeki. Pri starostnih skupinah so se kot veliko bolj previdni izkazali starejši uporabniki, saj jih 93 odstotkov, starih nad 65 let, preverja neznane transakcije, ki se morda pojavijo na bančnih izpiskih, medtem ko v starostni skupini 16 – 24 let to počne le 54 odstotkov uporabnikov.

Več o tem na strani APACS.


Visa z najmanjšo napravo za plačevanje

Visa je predstavila novost med rešitvami za brezstično plačevanje – Visa Micro Tag. Najmanjšo napravo z Visino tehnologijo payWave, ki jo je mogoče uporabljati kot obesek za ključ, namerava med prvimi preizkusiti ameriška banka U.S. Bancorp. Ta bo še ta mesec med svoje zaposlene razdelila več kot 4000 inovativnih Visinih naprav. Miniaturne rešitve, ki jih je mogoče uporabljati za hitro in varno plačevanje s svojih kreditnih, debetnih in predplačilnih računov, je Visa prvič predstavila že lansko leto.

Več o tem na strani CardTrak.com.