Bilten Activa

Bilten sistema Activa je vir zanimivih informacij s področja kartičnega poslovanja znotraj bank članic sistema.

Koristno

Objavljeno: 31. december 2009

V tokratnih novicah: Pametni BlackBerryji v pilotnem projektu brezstičnega plačevanja; Hitro plačilo parkirnine na miamijskem letališču; Francoske železnice preizkušajo NFC na telefonih; Vse večja razširjenost brezstičnih POS-terminalov; MasterCard PayPass tudi v Braziliji; Brezstično plačevanje parkiranja; Brezstično plačilo sendviča in kave; Za pospeševanje razvoja brezstičnega plačevanja; V mestu Beatlov odslej mogoče brezstično plačevanje


Pametni BlackBerryji v pilotnem projektu brezstičnega plačevanja

V sodelovanju s kanadsko banko BMO Bank of Montreal in družbo Research In Motion je MasterCard Canada predstavil štirimesečni pilotni projekt plačevanja s tehnologijo brezstičnega plačevanja PayPass Tap & Go na pametnih telefonih BlackBerry. V okviru projekta bodo sodelujoči uporabljali naprave BlackBerry, opremljene s tehnologijo PayPass Mobile Tag, ter z njimi plačevali na 8500 prodajnih mestih, ki v Kanadi sprejemajo MasterCard PayPass. Mobile Tag vsebuje enak čip in anteno, kot se nahajata na običajnih karticah PayPass, dodan pa je poseben material, ki zmanjšuje interferenco med Mobile Tagom in telefonom, na katerega je pritrjen.

Več o tem na strani ContactlessNews.


Hitro plačilo parkirnine na miamijskem letališču

Podjetje Affiliated Computer Services, ponudnik parkirnih sistemov na letališčih, je sporočilo, da bodo na miamijskem mednarodnem letališču, ki razpolaga z več kot 8700 parkirnimi mesti, od decembra dalje na parkiriščih sprejemali brezstične plačilne kartice MasterCard PayPass. Na ta način bodo obiskovalcem in potnikom omogočili hitro plačilo parkirnine s preprostim približanjem kartice ali druge naprave MasterCard PayPass čitalcu PayPass. Ti bodo nameščeni na več kot 50 vhodih in izhodih, vključno s parkirišči in osrednjo avlo.

Miamijsko letališče, 15. največje ameriško letališče, je leta 2008 obiskalo 34 milijonov potnikov. Brezstična tehnologija plačevanja MasterCard PayPass, ki jo miamijsko letališče uvaja kot eno izmed prvih večjih letališč v ZDA, bo poenostavila plačevanje parkirnine, poleg tega pa se bodo z zagotavljanjem hitrosti in učinkovitosti plačevanja izognili tudi gneči.

Več o tem na strani MasterCard.


Francoske železnice preizkušajo NFC na telefonih

Francoski upravitelj železnic SNCF v sodelovanju z Gemaltom pripravlja sistem kupovanja vozovnic z mobilnim telefonom, ki bo služil tudi kot vozovnica. SNCF je predstavil brezstično tehnologijo, pri kateri so vozovnice shranjene v SIM-kartici NFC-telefona. Poleg tega SNCF načrtuje, da bi imetnikom ustreznih telefonov ponudil še možnost preverjanja veljavnosti vozovnic, dostop do potovalnih informacij ter branje inteligentnih nalepk. Sistem naj bi v uporabo stopil leta 2011.

Več o tem na strani Wireless Developer's Journal.


Vse večja razširjenost brezstičnih POS-terminalov

Število prodajnih mest, ki bodo omogočala brezstično plačevanje, naj bi se do leta 2013 povečalo na več kot 12,5 milijona, kaže raziskava IMS Researcha. V svojem najnovejšem poročilu »The World Market for EFT-POS Terminals & Contactless Readers« podjetje napoveduje, da bo število POS-terminalov, ki omogočajo brezstično plačevanje, raslo več kot šestkrat hitreje kot celoten POS-trg. Izdajatelji kartic in banke izdajajo vse več brezstičnih kartic, zavedanje potrošnikov o novi tehnologiji plačevanja se povečuje v številnih državah. To vodi do vse večjega povpraševanja trgovcev po brezstičnih terminalih.

Več o tem na strani NFCNews.


MasterCard PayPass tudi v Braziliji

Podjetja MasterCard, Credicard in Redecard so najavila začetek brezstičnega plačevanja MasterCard PayPass v javnem prevozu in pri drugih ponudnikih hitrih storitev v Riu de Janeiru. MasterCard PayPass je prva brezstična plačilna rešitev za plačevanje javnega prevoza v Latinski Ameriki. Tisoči imetnikov kartic Credicard MasterCard bodo v tem brazilskem mestu odslej uživali v hitrosti in preprostosti brezstičnega plačevanja na železniški postaji Supervia, kabinski žičnici Pão de Açúcar, v kinematografih UCI, restavracijah McDonald's ter na parkiriščih Estapar/Riopark. Poleg tega bo v sistem brezstičnega plačevanja kmalu vključen tudi sistem podzemne železnice v Riu. Redecard pa namerava v bližnji prihodnosti še razširiti število prodajnih mest, ki bodo sprejemala brezstične kartice MasterCard PayPass.

Več o tem na strani MasterCard.


Brezstično plačevanje parkiranja

Prihodnje leto se bo v londonskem delu West End začel izvajati 3-mesečni pilotni projekt brezstičnega plačevanja parkirnine. 20 parkirnih ur bo sprejemalo brezstične kreditne in debetne kartice, to število pa se bo povečalo, če se bo preizkusni projekt izkazal za uspešnega. Vozniki si želijo, da bi bila brezstična transakcija mogoča do največ 10 britanskih funtov in da bi bil občasno zahtevan vnos PIN-kode, s čimer bi se zmanjšalo število prevar. Glede na podatke sveta Westminster City Council je v Veliki Britaniji v obtoku že več kot 4 milijone brezstičnih kartic.

Več o tem na strani silicon.com.


Brezstično plačilo sendviča in kave

Britanski trgovec EAT, ki ima v lasti 100 trgovin, kjer prodajajo sendviče, juhe in kavo, bo sredi novembra začel sprejemati brezstične kartice. Uvedba brezstičnega plačevanja sledi uspešno zaključenemu pilotnemu projektu v njegovih 24 londonskih trgovinah v preteklih 18 mesecih. Trenutno v Veliki Britaniji brezstične kartice sprejema več kot 9000 prodajnih mest. Barclaycard in Barclays sta od prve predstavitve leta 2007 izdala že več kot 4 milijone brezstičnih kreditnih kartic.

Več o tem na strani ContactlessNews.


Za pospeševanje razvoja brezstičnega plačevanja

INSIDE Contactless in Dynamic Card Solutions sodelujeta pri pospeševanju razvoja novih vrst brezstičnih kartic, kot so plačilne nalepke in periferne plačilne naprave. To bo bankam omogočilo takojšnjo personalizacijo in aktivacijo kartic ali nalepk, temelječih na naboru čipov MicroPass za brezstično plačevanje podjetja INSIDE. Z uporabo programske opreme DCS CardWizard bodo bančni uslužbenci lahko takoj personalizirali katerokoli brezstično napravo v kakršnikoli obliki, ki podpira MicroPass, kot so kartice MicroSD, brezstične plačilne nalepke ipd.

Več o tem na strani ContactlessNews.


V mestu Beatlov odslej mogoče brezstično plačevanje

V Liverpoolu je od tega tedna dalje omogočeno brezstično plačevanje v trgovinah tega mesta ter v avtobusni mreži Stagecoach, in sicer s pomočjo plačilne tehnologije MasterCarda in RBS WorldPaya Tap & Go. Potrošniki bodo lahko za hitro, varno in preprosto plačilo blaga uporabili brezstične kreditne in debetne kartice MasterCard PayPass in Maestro PayPass. RBS WorldPay in MasterCard bosta predstavitev brezstičnega plačevanja v Liverpoolu proslavili z enodnevnim odprtjem bara Contactless Cafe, kjer bosta podjetji prednosti tehnologije predstavili potrošnikom in lokalnim trgovcem na drobno.

Več o tem na strani MasterCard.