Bilten Activa

Bilten sistema Activa je vir zanimivih informacij s področja kartičnega poslovanja znotraj bank članic sistema.

Koristno

Objavljeno: 27. oktober 2009

V tokratnih novicah: Visin pilotni projekt NFC v Braziliji; Največji NFC-projekt poteka v Indiji; Več kot 870 bencinskih črpalk in majhnih trgovin z brezstičnim plačevanjem; Pilotni projekt NFC tudi v Združenih arabskih emiratih in Kuvajtu; Pilotnemu projektu NFC sledi namestitev 2000 terminalov za brezstično plačevanje


Visin pilotni projekt NFC v Braziliji

Visa, mobilni operater Claro, VisaNet Brasil ter banki Banco de Brasil in Bradesco so v Braziliji začeli izvajati pilotni projekt brezstičnega plačevanja s pomočjo tehnologije NFC. 70 uporabnikov, ki sodelujejo v pilotnem projektu, je prejelo mobilne telefone Nokia, s katerimi lahko plačujejo nakupe na prodajnih mestih, ki omogočajo plačevanje Visa payWave. Tovrstno plačevanje izboljšuje nakupno izkušnjo in omogoča potrošnikom izbiro najpreprostejšega načina vsakodnevnega nakupovanja.

Več o tem na strani Near Field Communications World.


Največji NFC-projekt poteka v Indiji

MasterCard Worldwide je predstavil največji svetovni mobilni NFC-pilotni projekt MasterCard PayPass. Projekt, v katerem sodelujejo tudi Citibank, Nokia in Vodafone, se izvaja v indijskem mestu Bengaluru. Sodelujoči potrošniki so deležni posebnih promocijskih ponudb, kot so popusti pri različnih trgovskih podjetjih, vključno z blagovnicami, prehrambnimi ponudniki v trgovskih središčih, restavracijami, verigami s hitro prehrano in knjigarnami. Pilotni projekt predstavlja popolnoma varen, nadgradljiv in interoperabilen mobilni plačilni ekosistem, ki bo pokazal raven sprejetosti te tehnologije med potrošniki ter meril njihov odziv, pomemben za naslednjo stopnjo inovacij pri brezstičnih plačilih. Skupna vrednost transakcij mobilnega plačevanja na svetu naj bi do leta 2013 dosegla 300 milijard USD.

Več o tem na strani MasterCard.


Več kot 870 bencinskih črpalk in majhnih trgovin z brezstičnim plačevanjem

Hess, ameriški trgovec, ki ima v lasti bencinske črpalke in majhne trgovine, bo na svojih več kot 870 lokacijah v vzhodnem delu ZDA začel v začetku leta 2010 omogočati brezstično plačevanje s pomočjo sistema MasterCard PayPass. To bo njegovim kupcem omogočilo hitrejše transakcije, varnost ter večjo udobnost plačevanja. Uporaba brezstičnih kartic po svetu še nadalje raste. V drugem četrtletju letošnjega leta je MasterCard izdal približno 61 milijonov kartic in drugih naprav MasterCard PayPass, ki jih je mogoče uporabiti na več kot 153.000 prodajnih mestih po celem svetu.

Več o tem na strani MasterCard.


Pilotni projekt NFC tudi v Združenih arabskih emiratih in Kuvajtu

Ponudnik telekomunikacijskih storitev Etisalat ter banka Emirates NBD iz Združenih arabskih emiratov sta skupaj s podjetji Gemalto in Visa predstavila načrte o zagotavljanju mobilne brezstične tehnologije v državi. Ta bo omogočala imetnikom Visinih kartic, ki so komitenti banke NBD, nakup izdelkov in plačilo storitev z mobilnim telefonom, opremljenim s tehnologijo NFC. V Združenih arabskih emiratih bodo kmalu na voljo NFC-mobilniki ponudnikov Samsung in Nokia.

Več o tem na strani NFCNews.

Nacionalna kuvajtska banka (NBK), Visa in telekomunikacijski ponudnik Zain sodelujejo pri izvajanju 6-mesečnega pilotnega projekta mobilnega plačevanja s pomočjo tehnologije NFC. V projektu, ki bo vključeval naprave Nokia 6212, bo sodelovalo 100 trgovcev v največjem kuvajtskem nakupovalnem središču. V okviru pilotnega projekta bodo preizkusili tudi koncept pametnih plakatov.

Več o tem na strani NFCNews.


Pilotnemu projektu NFC sledi namestitev 2000 terminalov za brezstično plačevanje

Banka Commonwealth Bank bo v Avstraliji namestila 2000 terminalov za brezstično plačevanje, tudi na stadionu Etihad Stadium v Melbournu, ki bodo omogočali plačevanje izdelkov s preprostim približanjem kartice Visa payWave ali MasterCard PayPass brezstičnemu terminalu na prodajnem mestu. Commonwealth Bank namerava brezstično infrastrukturo v prihodnjem letu še razširiti, saj imajo skupno 160.000 terminalov. Projekt namestitve sledi 18-mesečnemu pilotnemu projektu, ki je vključeval 200 brezstičnih čitalcev.

Več o tem na strani ContactlessNews.