Bilten Activa

Bilten sistema Activa je vir zanimivih informacij s področja kartičnega poslovanja znotraj bank članic sistema.

Koristno

Objavljeno: 31. avgust 2009

Tudi v tokratnih novicah iz kartičnega sveta smo se v celoti posvetili tehnologiji brezstičnega plačevanja NFC.


Najboljše prakse za povečanje uporabe brezstičnega plačevanja

Nova raziskava združenja Smart Card Alliance Contactless and Mobile Payments Council prikazuje primere najboljših praks izdajateljev in trgovcev za povečanje uporabe brezstičnega plačevanja. Rezultati raziskave so na voljo v študiji »Issuer and Merchant Best Practices: Promoting Contactless Payments Usage and Acceptance«. Brezstično plačevanje je imelo v preteklih petih letih v primerjavi z drugimi plačilnimi tehnologijami najhitrejšo stopnjo razvoja in sprejemanja med uporabniki. Združenje je preučilo učinkovitost posameznih marketinških in promocijskih dejavnosti izdajateljev in trgovcev ter zavedanje potrošnikov in zaposlenih o novi tehnologiji, na podlagi česar so izbrali primere najboljših praks za dvig uporabe brezstičnega plačevanja.

Več o tem na strani Smart Card Alliance.


Z brezstičnim plačevanjem odslej tudi ameriška veriga restavracij Tim Hortons

Tim Hortons, ena izmed največjih ameriških verig restavracij s hitro prehrano, na svojih več kot 400 lokacijah odslej omogoča brezstično plačevanje MasterCard PayPass. Poleg klasičnega plačevanja s pomočjo magnetne steze podjetje zdaj svojim kupcem nudi brezstično plačevanje, ki zagotavlja hitrejše transakcije, večjo prilagodljivost plačevanja in krajše čakalne vrste na blagajni. Tim Hortons je omogočal brezstično plačevanje s pomočjo sistema MasterCard PayPass v svojih 3000 trgovinah v Kanadi že leta 2007. Ker je bila tu nova oblika plačevanja toplo sprejeta, so se odločili, da jo ponudijo tudi svojim ameriškim kupcem. Verige restavracij, kot je Tim Hortons, so idealno okolje za brezstično plačevanje, saj se na ta način skrajšajo čakalne vrste, izboljša zadovoljstvo kupcev ter izpolnijo zahteve potrošnikov po hitri in prilagodljivi obliki plačevanja.

Več o tem na strani MasterCard.


Pametni plakati in mobilni kuponi gonilo rasti NFC-ja

Prihodki od pametnih plakatov in mobilnih kuponov bodo v prihodnji letih gonilo rasti uporabe tehnologije NFC, kaže raziskava podjetja Juniper Research. Študija »NFC Mobile Payments & Marketing Opportunities: Forecast & Analysis 2009–2014« predvideva, da bo mobilno plačevanje NFC v treh letih preseglo 30 milijard USD. Ponudniki razvijajo in predstavljajo številne rešitve, kot so nalepke in kartice SD, ki naj bi še hitreje omogočile uporabo tehnologije NFC. S pomočjo teh rešitev je namreč mogoče uporabiti obstoječe mobilne telefone in ne čakati na razvoj novih, posebnih mobilnikov, podprtih s tehnologijo NFC.

Več o tem na strani NFC News.


Tudi veriga restavracij s hitro prehrano odslej brezstično

Teksaška veriga restavracij s hitro prehrano Whataburger bo v svojih več kot 500 restavracijah v južnem delu ZDA začela omogočati brezstično plačevanje MasterCard PayPass. Njihovi kupci bodo pri plačilu na blagajni v restavracijah in na okencih »drive in« svojo brezstično kartico ali drugo napravo MasterCard PayPass le približali terminalu in plačilo bo opravljeno – hitro in preprosto. Whataburgerjeve restavracije, ki se nahajajo v Alabami, Arizoni, Arkansasu, Floridi, Georgii, Misisipiju ter Novi Mehiki, Oklahomi in Teksasu, bodo s tehnologijo, ki omogoča brezstično plačevanje opremljene septembra 2009. »Nenehno iščemo nove, inovativne načine za izboljšanje izkušnje naših gostov, bodisi z obogatitvijo naših jedilnikov bodisi, kot v tem primeru, z omogočanjem večje prilagodljivosti na blagajnah,« je dejala Karen Bird, vodja informacijskega oddelka v Whataburgerju.

Več o tem na strani MasterCard.


Brezstično plačevanje na letalih

GuestLogix Inc., ponudnik maloprodajnih rešitev za letalsko industrijo, je najavil dostopnost tehnologije brezstičnega plačevanja na njihovih ročnih prodajnih terminalih, certificiranih za delovanje s tehnologijo MasterCard PayPass, Visa payWave, American Express ExpressWay, Discover Network Zip in obstoječimi programi NFC v mobilnih telefonih. Premik k brezstični NFC-tehnologiji odpira vrata hitrejšemu plačevanju tudi na krovu letal. GuestLogix ocenjuje, da bo omogočanje letalskim prevoznikom, da postanejo trgovci, ki nudijo brezstično plačevanje, vplivalo na skrajšanje povprečnega časa plačila za 73 odstotkov. In to bi lahko vplivalo na 272-odstotno izboljšanje prodajnih sposobnosti na krovu.

Več o tem na strani NFC News.


Tudi v Nici pilotni projekt uvedbe NFC-tehnologije

Spomladi 2010 bodo v Nici začeli izvajati pilotni projekt uvedbe NFC-tehnologije. Nica je za Caenom in Strasbourgom tretje francosko mesto, kjer bo potekal pilotni projekt brezstičnega plačevanja s pomočjo naprav NFC. V projektu sodelujejo Univerza Sophie Antipolis iz Nice, avtobusni in tramvajski prevoznik Veolia Transport ter mobilni operaterji Orange, Bouygues Telecom in SFR. 3000 prebivalcev Nice bo uporabljalo mobilne telefone z vgrajenim NFC-čipom kot sredstvo za varno plačevanje javnega prevoza ter prejemanje informacij o linijah in urnikih prevozov. Dodatne NFC-storitve pa bodo predvidoma na voljo tudi v lokalnih muzejih, na kulturnih dogodkih in na niški univerzi.

Več o tem na strani EETimes EU.


Pilotni projekt payWave na nereliefnih karticah

Ameriška banka U.S. Bank je prva izdajateljica kartic v ZDA, ki je vključila tehnologijo Visa payWave v svoje debetne kartice brez reliefnega odtisa podatkov, ki jih izdajajo takoj ob odprtju računa na bančnem okencu. Pilotni projekt takojšnjega izdajanja kartic Visa payWave poteka v izbranih podružnicah U.S. Banka v mestih Denver in Salt Lake City kot del projekta stalnega razvoja inovacij na področju plačevanja. Na eni kartici so tako vključene tri novosti – takojšnje izdajanje na bančnem okencu, nereliefna personalizacija, ki nudi večjo varnost in zadovoljstvo potrošnikov, ter preprosto in hitro brezstično plačevanje.

Več o tem na strani Payments News.