Bilten Activa

Bilten sistema Activa je vir zanimivih informacij s področja kartičnega poslovanja znotraj bank članic sistema.

Koristno

Objavljeno: 31. julij 2009

Tokratne novice iz kartičnega sveta so v celoti namenjene tehnologiji brezstičnega plačevanja NFC in sorodnim projektom, ki se vse pogosteje pojavljajo po svetu.


Tudi Disneyland z možnostjo brezstičnega plačevanja

Pariški Disneyland bo oktobra začel z izvajanjem pilotnega projekta brezstičnega plačevanja s tehnologijo NFC. V pilotni projekt, v katerem bosta sodelovali francoski banki Crédit Mutuel in CIC, bo vključenih približno 100 mobilnih telefonov NFC in 1000 brezstičnih kartic, ki jih bo mogoče uporabiti v trgovinah in restavracijah v parku Disneyland. K sodelovanju v pilotnem projektu so vabljeni prostovoljci, ki imajo letno člansko vstopnico za Disneyland ter so komitenti ene izmed sodelujočih bank. Sodelujoči bodo deležni 20- do 25-odstotnih popustov pri nakupih na Disneylandovih prodajnih mestih.

Več o tem na strani NFC News.


Drugi največji ameriški trgovec na drobno odslej z možnostjo brezstičnega plačevanja

The Home Depot, največji maloprodajni trgovec z izdelki za dom in vrt na svetu, bo v svojih 1974 trgovinah v ZDA začel sprejemati brezstične kartice MasterCard PayPass. S tem bo svojim kupcem omogočil hitrejše transakcije in enostavnejše plačevanje, saj bodo le-ti svoje kartice ali druge naprave PayPass le preprosto približali čitalcu na blagajni in nakup bo zaključen. Zanimanje potrošnikov za to obliko plačevanja je v porastu. V prvem četrtletju letošnjega leta se je število izdanih brezstičnih kartic ali drugih naprav PayPass v primerjavi z letom prej več kot podvojilo – po svetu je bilo izdanih več kot 55 milijonov kartic ali drugih naprav PayPass. Vse večja popularnost MasterCardovega PayPassa dokazuje, da trgovci in potrošniki cenijo hitrost in preprostost plačevanja. The Home Depot bo poleg brezstičnih kartic sprejemal tudi druge klasične kartice z magnetno stezo.

Več o tem na strani MasterCard.


Tudi do športnih izdelkov z brezstičnim plačilom

Vodilni svetovni trgovec s športnimi pripomočki Sports Authority bo v vseh svojih 450 trgovinah v ZDA omogočal brezstično plačevanje s karticami MasterCard PayPass. Kupci bodo v trgovinah Sports Authorityja hitro in enostavno plačali izbrano blago, saj bodo svojo brezstično kartico PayPass ali drugo NFC-napravo, ki omogoča brezstično plačevanje, le približali čitalcu in nakup bo opravljen. Čakalne vrste pred blagajno se bodo tako precej skrajšale.

MasterCardova raziskava razkriva, da 77 odstotkov potrošnikov, ki imajo kartico z možnostjo brezstičnega plačevanja PayPass, le-to uporablja kot primarno obliko plačevanja. V prvem četrtletju 2009 je MasterCard izdal približno 55 milijonov kartic ali naprav PayPass.

Več o tem na strani MasterCard.


Seznam projektov s tehnologijo za brezstično mobilno plačevanje

Skoraj vsak teden se na svetu pojavi nov projekt preizkušanja tehnologije NFC (Near Field Communication) za brezstično mobilno plačevanje. Pri reviji Re:ID so zato v spomladanski številki pripravili seznam preizkusnih projektov in implementacij iz različnih držav z njihovimi kratkimi opisi. Seznam bodo sproti posodabljali.

Več o tem na strani NFC News.


Zapa Technology pridobila začetni kapital

Irsko podjetje Zapa Technology, ki sodi med prva evropska podjetja, ki v svojih izdelkih uporabljajo tehnologijo NFC, je pridobila 2,5 milijona evrov začetnega kapitala. S tem bo podjetje lahko predstavilo nove izdelke za potrošnike, poimenovane ZapaTag, in druge aplikacije. ZapaTag se pritrdi na zunanjost ali notranjost mobilnega telefona, s katerim lahko uporabniki nato plačujejo s preprostim dotikom ali približanjem plačilnemu terminalu.

Več o tem na strani Irishtimes.com.


GlobalPlatform in AEPM bosta usklajevali razvoj brezstičnega mobilnega plačevanja

Organizaciji GlobalPlatform in Association Européenne Payez Mobile (AEPM) sta podpisali dogovor, v okviru katerega bosta usklajevali tehnični razvoj za uveljavljanje storitev za mobilno plačevanje v Evropi. Organizacija AEPM razvija specifikacije in spodbuja testiranja, da bi pospešila uveljavljanje brezstičnega mobilnega plačevanja v Evropi. Njena obstoječa tehnologija je usklajena s tehničnim dokumentom UICC Configuration, ki so ga razvili pri organizaciji GlobalPlatform. Novi sporazum bo uskladil tehnološki napredek obeh organizacij tudi v prihodnosti.

Več o tem na strani NFC News.


iPhone tudi s tehnologijo za brezstično mobilno plačevanje NFC?

Nedavni patenti podjetja Apple kažejo, da bi bil njegov telefon iPhone v prihodnosti lahko opremljen s čitalnikom prstnih odtisov in tehnologijo NFC za brezstično mobilno plačevanje. Biometrija bi lahko s prepoznavanjem prstnih odtisov lahko omogočila večjo varnost in možnost zaganjanja različnih aplikacij z različnimi prsti. Sredinec bi tako lahko recimo zagnal e-pošto, kazalec spletni brskalnik in tako dalje. V prijavljenih patentih pa se prav tako omenja tehnologija NFC, ki bi uporabnikom lahko omogočila mobilno plačevanje in druge aplikacije.

Več o tem na strani NFC News.


Mobilno plačevanje s tehnologijo NFC tudi v Indiji

Podjetje Citi prinaša brezstično plačevanje s pomočjo mobilnih telefonov, opremljenih s tehnologijo NFC, tudi v Indijo. V enem izmed največjih pilotnih projektov na svetu, imenovanem »Tap & Pay« (dotakni se in plačaj), ki ga Citi v indijskem mestu Bangalore izvaja v sodelovanju z družbami Nokia, Vodafone, MasterCard in VIVOtech, bo sodelovalo približno 5000 ljudi. Nokia je za 6-mesečni pilotni projekt prispevala NFC-mobilnike Nokia 6212, MasterCardova pa sta brezstični plačilni sistem PayPass in varnostna infrastruktura.

Več o tem na strani NFC News.