Bilten Activa

Bilten sistema Activa je vir zanimivih informacij s področja kartičnega poslovanja znotraj bank članic sistema.

Koristno

Objavljeno: 22. maj 2009

V tokratnih novicah: Še en uspešno zaključen pilotni NFC-projekt; Uspeh pilotnega NFC-projekta v Švici; Uveljavljanje MasterCardovih kartic za brezstično poslovanje


Še en uspešno zaključen pilotni NFC-projekt

Wright Express, ponudnik storitev za plačevanje in upravljanje informacij, je uspešno zaključil pilotni projekt mobilnega plačevanja NFC v več mestih. V projekt so bile vključene majhne trgovine Sheetz in podjetje ViVOtech, ponudnik programske opreme NFC za brezstično plačevanje. Vozniki so v okviru preizkusnega projekta s telefoni, opremljenimi s tehnologijo NFC, plačevali gorivo in izdelke v več sto Sheetzovih trgovinah. V projektu sodelujoči so plačevanje s pomočjo mobilnih telefonov, opremljenih z NFC-jem, označili kot »preprosto, hitro in udobno« plačilno metodo.

Več o tem na strani NFCNews.


Uspeh pilotnega NFC-projekta v Švici

90 odstotkov sodelujočih v trimesečnem pilotnem projektu brezstičnega plačevanja Visa payWave v Švici meni, da je tehnologija NFC uporabnikom prijazna in preprosta za uporabo. Enako število uporabnikov je izjavilo, da bodo tehnologijo uporabljali tudi, ko bo komercialno dostopna. V projektu, ki je potekal med septembrom in novembrom 2008, je sodelovalo šest podjetij, in sicer Credit Suisse, PostFinance, SIX Multipay, Swisscard, Swisscom in Visa Europe. Zaposleni v družbah Credit Suisse, Swisscard in SIX Multipay so lahko uporabljali svoje mobilne telefone, opremljene s tehnologijo NFC, v restavracijah v podjetjih.

Več o tem na strani NFCNews.


Uveljavljanje MasterCardovih kartic za brezstično poslovanje

MasterCard Worldwide je objavil, da severnoameriška veriga trgovin Circle K odslej omogoča plačevanje z brezstično plačilno kartico MasterCard PayPass. Kupci v trgovinah Circle K lahko s tem opravijo plačilo na blagajni, če pametno kartico MasterCard PayPass samo približajo plačilnemu terminalu ali se ga na označenem mestu le bežno dotaknejo.

Trgovine Circle K, ki nudijo izdelke za vsakdanjo rabo, so idealno okolje za pametne kartice MasterCard PayPass, saj omogočajo zaposlenim kupcem zelo hitro izvedbo plačila. Uporaba teh kartic beleži eksponentno rast, saj je bilo v zadnjem četrtletju lanskega leta izdanih že 50 milijonov kartic (leto prej 23 milijonov). Po podatkih združenja Smart Card Alliance ima že devet odstotkov Američanov pametno kartico za brezstično plačevanje oziroma kakšno drugo pojavno obliko, ki vsebuje brezstični čip.

Več o tem na strani MasterCard.