Bilten Activa

Bilten sistema Activa je vir zanimivih informacij s področja kartičnega poslovanja znotraj bank članic sistema.

Koristno

Objavljeno: 22. april 2009

V tokratnih novicah: MasterCard v Kanadi zaključil s pilotnim projektom mobilnega NFC-plačevanja; Gemalto s praktičnimi nasveti za digitalno varnost; Visa s prvim komercialnim NFC-projektom v Maleziji; MasterCard predstavil nalepko za brezstično plačevanje; Kartica na dan odžene gotovino stran


MasterCard v Kanadi zaključil s pilotnim projektom mobilnega NFC-plačevanja

MasterCard Canada je v sodelovanju s podjetjema Citi Cards Canada in Bell Mobility v Kanadi zaključil s prvim preizkusnim projektom plačevanja z mobilnimi telefoni Mobile PayPass, temelječimi na tehnologiji NFC. Gre za prvi preizkus v Kanadi, ki je trajal štiri mesece in v katerem so sodelujoči uporabljali brezžično omrežje Bell Mobilityja ter s pomočjo mobilnih naprav opravljali nakupe na prodajnih mestih, označenih z logotipom MasterCard PayPass. Mobilno plačevanje ima velik potencial, da postane v prihodnosti pomemben element plačilnega okolja.

Več o tem na strani MasterCard.


Gemalto s praktičnimi nasveti za digitalno varnost

Družba Gemalto je pred dvema mesecema predstavila novo spletno mesto www.JustAskGemalto.com, na katerem je mogoče najti najnovejše novice in nasvete za ohranjanje varnosti osebnih podatkov pri različnih dejavnostih, ki jih opravljamo prek spleta. Spletno mesto je v tako kratkem času obiskalo že več kot 800.000 obiskovalcev, ki lahko izbirajo med različnimi temami, kot so potovanje, komunikacija, deskanje po spletu, osebni podatki, nakupovanje in delo. V rubriki nakupovanje lahko obiskovalci najdejo koristne podatke o varnostnih ukrepih ob nakupovanju prek spleta, med temami o katerih razpravljajo obiskovalci, pa so tudi teme, povezane z brezstičnim plačevanjem in pametnimi karticami.

Več o tem na strani Gemalto.


Visa s prvim komercialnim NFC-projektom v Maleziji

Visa je sklenila dogovor z malezijsko banko, proizvajalcem mobilnih telefonov in mobilnim operaterjem, da bodo skupaj predstavili svojo prvo komercialno storitev mobilnega plačevanja, temelječega na NFC-tehnologiji. Potrošnikom so že na voljo mobilni telefoni, ki podpirajo NFC, tako da lahko izvajajo transakcije Visa payWave. V Maleziji je s tehnologijo brezstičnega plačevanja Visa payWave opremljenih 1.800 trgovin. Brezstični čip v telefonu podpira tudi druge funkcije, med katerimi so aplikacija za prevoz, ki malezijskim vozačem omogoča plačevanje na avtobusnih terminalih, cestninskih postajah in parkiriščih na več kot 3.000 brezstičnih plačilnih mestih v Maleziji.

Več o tem na strani NFCNews.


MasterCard predstavil nalepko za brezstično plačevanje

Blaze Mobile, kalifornijski ponudnik aplikacij za mobilno trgovino, je v sodelovanju z MasterCardom predstavil nalepko za brezstično plačevanje, ki omogoča, da se mobilni telefon spremeni v plačilno napravo. Izdelek temelji na tehnologiji NFC. Majhno nalepko, ki deluje po principu PayPassa, je mogoče uporabiti na več kot 141.000 trgovskih lokacijah, ki sprejemajo naprave MasterCard PayPass. Nalepka omogoča s pomočjo radiofrekvenčne tehnologije prenos informacij na POS-terminal trgovca. Potrošnik se s svojo mobilno napravo z nalepko dotakne čitalca PayPass in transakcija je opravljena.

Več o tem na strani NFCNews.


Kartica na dan odžene gotovino stran

James Allan, 25-letni spletni urednik iz Londona, je stavil, da bo leto dni preživel brez uporabe gotovine. Zdaj se je zaobljubil, da bo življenje brez gotovine nadaljeval tudi v letošnjem letu. Za vse svoje nakupe uporablja le brezstično kartico Visa payWave. James Allan se s kartico počuti varneje kot z gotovino, poleg tega pa meni, da je življenje brez gotovine le še vprašanje časa. Pravi, da je življenje z brezstično kartico bolj enostavno, kot si je predstavljal. V manjših trgovinah, kjer nimajo možnosti plačil z brezstično tehnologijo, pa uporabi klasičen »čip in PIN« način plačila. V Londonu je že več kot 9.000 trgovcev, ki so opremljeni s terminali za brezstično plačevanje.

Več o tem na strani Visa Europe.