Bilten Activa

Bilten sistema Activa je vir zanimivih informacij s področja kartičnega poslovanja znotraj bank članic sistema.

Koristno

Objavljeno: 3. april 2009

V tokratnih novicah: Avtobusna vozovnica na mobilnem telefonu; Spletno plačevanje računov vpliva na zvestobo komitentov; Visa na Bližnjem vzhodu o prihodnosti denarja; Gemalto med finalisti za nagrado revije SC Magazine


Avtobusna vozovnica na mobilnem telefonu

Čez nekaj let bodo mobilni telefoni pomembno plačilno sredstvo, s katerimi bo mogoče plačevati vozovnice na avtobusih, tramvajih in vlakih. V norveškem mestu Tromsoe sta podjetje Telenor Research & Innovation ter avtobusni prevoznik Cominar AS uspešno izvedla pilotni projekt uporabe mobilnega telefona, opremljenega s tehnologijo NFC, kot plačilnega sredstva na mestnih avtobusih. Odziv uporabnikov, ki so sodelovali v pilotnem projektu, je bil zelo pozitiven.

Več o tem na strani NFC Forum.


Spletno plačevanje računov vpliva na zvestobo komitentov

Potrošniki, ki svoje račune plačujejo prek spleta, so bolj zvesti svoji banki, kaže raziskava, ki jo po naročilu podjetja Fiserv izvedla družba Aspen Analytics. Uporabniki, ki so v času študije začeli uporabljati storitev spletnega plačevanja računov, so svoji finančni instituciji prinesli 15 do 20 odstotkov več dobička kot stranke, ki niso uporabljale te spletne storitve. Poleg tega bodo spletni plačevalci računov 76 odstotkov manj verjetno zapustili svojo banko in odšli k drugemu ponudniku. Raziskava »The Online Bill Pay Longevity and Lifetime Value Study« je zajela skoraj 10 milijonov uporabnikov največjih desetih ameriških bank in je potekala 16 mesecev.

Več o tem na strani Payments News.


Visa na Bližnjem vzhodu o prihodnosti denarja

Visa je na srečanju v Dubaju izpostavila nekaj splošnih trendov v panogi plačilnih kartic, med drugim tudi konvergenco elektronskega načina plačevanja in mobilnih telefonov. Na dogodku je bila omenjena rast spleta kot kanala za plačevanje s plačilnimi karticami, širitev na nove kanale, kot so prodajni avtomati in avtomati za plačevanje prevoza, ter potreba po širjenju elektronskega načina plačevanja po vsem svetu. Visa je prikazala tudi uporabo brezstične tehnologije Visa payWave. Z njeno pomočjo je mogoče plačati prevoz v javnem prometu, kupiti različne izdelke na prodajnih avtomatih in podobno.

Več o tem na strani NFCNews.


Gemalto med finalisti za nagrado revije SC Magazine

Podjetje Gemalto se je s svojo rešitvijo Smart Enterprise Guardian (SEG) uvrstilo med finaliste za nagrado revije SC Magazine. Podjetje je nominacijo za nagrado Excellence Award v kategoriji »Best multi- and second-factor solution« za leto 2009 prejelo za izjemne dosežke na področju zagotavljanja varnosti v panogi IT. Programsko rešitev SEG je podjetje Gemalto razvilo skupaj z družbo Lexar, ki deluje na področju naprednih digitalnih medijev in pripomočkov. Zmagovalci letošnjih nagrad revije SC bodo znani 21. aprila na slavnostni podelitvi v San Franciscu.

Več o tem na strani Smart Card Alliance.