Bilten Activa

Bilten sistema Activa je vir zanimivih informacij s področja kartičnega poslovanja znotraj bank članic sistema.

Koristno

Objavljeno: 2. marec 2009

V tokratnih novicah: Upravljanje z denarjem največji izziv za mlade starše; Analizirajte svojo porabo s karticami; Ček še vedno vztraja; Rast brezstičnega plačevanja v 2009; Zapravljajte pametno; Bodo mobilniki in kartice s tehnologijo NFC zamenjali pametno kartico Oyster?


Upravljanje z denarjem največji izziv za mlade starše

Visa je predstavila rezultate raziskave, v kateri so novopečene starše spraševali o skrbeh, ki jih prinaša otrok. Največjega izziva jim namreč ne predstavljajo težave s spanjem, usklajevanje službe in družine, odgovornost za nekoga drugega in podobno, temveč denarne skrbi. Ministrstvo za kmetijstvo Združenih držav Amerike je izračunalo, da ameriške starše srednjega razreda stane vzgoja otroka do starosti 17 let več kot 195.000 USD. Pomoč staršem, da se finančno pripravijo na vzgojo otroka, je pripravila tudi Visa, ki na svojem spletnem mestu ponuja nasvete, kalkulator za izračun družinskega proračuna, informacije o davkih in druge pomembne vire, ki bodo novim staršem prišli prav.

Več o tem na strani Visa.


Analizirajte svojo porabo s karticami

Izdajatelj plačilnih kartic Discover je predstavil programsko orodje Spend Analyzer, ki omogoča uporabnikom vizualno predstavitev opravljenih nakupov s kartico Discover Card. Orodje razdeli nakupe v grafu na kategorije, kot so potovanja, supermarket, bencin in podobno, spremljati pa jih je mogoče tudi glede na trgovca, kjer je bila kartica uporabljena, in po mesečni porabi. Finančno orodje omogoča uporabnikom podrobnejši vpogled v vse nakupe, ki so jih opravili s plačilno kartico, in primerjavo z ostalimi nakupi, opravljenimi v časovnem obdobju do največ dveh let.

Več o tem na strani CardTrak.


Ček še vedno vztraja

V letošnjem letu praznuje ček častitljivo 350. obletnico svojega obstoja. Prvi so bili pisani na roko, v zgodnjem 18. stoletju pa so bili prvič predstavljeni tiskani čeki. Do poznega 19. stoletja so bili že izjemno priljubljeno in pogosto uporabljano plačilno sredstvo, saj so predstavljali edino alternativo gotovini. Uporaba čekov je dosegla svoj vrhunec leta 1990, ko jih je bilo na dan izdanih v povprečju 11 milijonov, od takrat pa število uporabnikov nenehno pada. V uporabo že nekaj časa vstopajo hitrejše in sodobnejše metode plačevanja, kot so priročnejše plačilne kartice. Ob slavnostni obletnici obstoja čeka je britanska družba Cheque & Credit Clearing Company predstavila tudi poročilo The Great British Cheque.

Več o tem na strani APACS.


Rast brezstičnega plačevanja v 2009

Brezstično plačevanje preko mobilnih telefonov ali brezstičnih plačilnih kartic bo po predvidevanjih panoge v prihodnjih dveh letih osvojilo Evropo. Razlog za to so tudi novi predpisi Evropske unije v seriji pobud, sproženih s strani podjetij, ki izdajajo plačilne kartice, operaterjev mobilne telefonije in velikih trgovskih skupin. Družbi Visa in MasterCard sta v ustvarjanje infrastrukture, ki bo podpirala brezstične transakcije, vložili že veliko sredstev. Visa ocenjuje, da bo število njenih kartic, opremljenih z brezstičnimi napravami, t. i. Visa payWave, rastlo do konca leta – samo v Evropi od trenutnega pol milijona na sedem milijonov izdanih kartic. Tudi MasterCardovi načrti ne zaostajajo. Nova brezstična tehnologija se nahaja že v skoraj 45 milijonih MasterCardovih plačilnih karticah po svetu. V Evropi jih poznajo že v Veliki Britaniji, Španiji, na Poljskem in Slovaškem, v Turčiji ter Švici. Februarja bo omenjenim državam po sklenitvi sporazuma s trgovsko verigo Carrefour sledila še Francija.

Več o tem na strani EurActiv.com.


Zapravljajte pametno

Če želite preživeti v teh težkih časih, morate varčevati, za to pa je treba najprej ugotoviti, kam gre ves zapravljen denar. Najboljši način, da ugotovite, kakšne so vaše nakupovalne navade, je, da namesto gotovine za vse nakupe uporabljate debetno ali kreditno kartico. To je le eden od nasvetov, ki jih je pred kratkim v publikaciji Financial Preparedness Tips for 2009 izdal MasterCard. Družba svetuje, da vsak mesec shranite na poseben račun 5-10 odstotkov svojega prihodka, da uporabite pravo plačilno kartico, sledite svojim mesečnim izdatkom z zapisovanjem ali hranjenjem računov ter da določite svoje finančne cilje.

Več o tem na strani CardTrak.


Bodo mobilniki in kartice s tehnologijo NFC zamenjali pametno kartico Oyster?

Obstaja velika verjetnost, da bodo v bližnji prihodnosti pametno kartico Oyster, s katero je mogoče trenutno v Londonu plačevati prevoz na različnih mestnih prevoznih sredstvih, zamenjali sistemi, ki temeljijo na mobilnih telefonih ali bančnih karticah. Napovedi utemeljujejo tudi različnih preizkusi, ki jih izvaja oddelek za transport, med njimi tudi prvi preizkus plačevanja prevoza z mobilnim telefonom. V šestmesečnem preizkusu na severozahodu Anglije sta sodelovala dva avtobusna prevoznika in 36 potnikov, ki so za plačevanje prevoza z avtobusom uporabljali mobilne telefone s tehnologijo NFC (Near-Field Communication). Panoga predlaga celo združitev sistema plačevanja z mobilnimi telefoni in bančnimi karticami v enotno shemo plačevanja vozovnic. To sicer trenutno onemogoča slaba razpoložljivost mobilnih telefonov z omenjeno tehnologijo v Veliki Britaniji ter trenutna neskladja med mobilnimi operaterji in bankami na področju zagotavljanja standardov varnosti.

Več o tem na strani Computing.co.uk.