Za varnost vašega kartičnega poslovanja poskrbita čip in PIN...

Moj čip in PIN za podjetja in organizacije

Vsebina

Uvajanje tehnologije ČIP in PIN je svetovni projekt, ki ga vodita mednarodna kartična giganta MasterCard in Visa, priključili pa so se mu tudi drugi sistemi (American Express, JCB, Diners...). Njegovo uvajanje temelji na principu, da je od 1.1.2005 stran, ki ni opremljena s čipno tehnologijo (bodisi na strani kartice ali strojne opreme, ki je lahko POS terminal, bančni avtomat...), odgovarja za morebitno škodo, nastalo iz naslova ukradenih, izgubljenih ali ponarejenih kartic. To je tudi mehanizem, ki vse strani, sodelujoče v procesih kartičnega poslovanja, zavezuje k čimprejšnjemu uvajanju teh rešitev.

Uvajanje pametnih kartic (ČIP) in preverjanja pristnosti na prodajnih mestih z uporabo osebnih identifikacijskih kod (PIN) je namenjeno zlasti povečanju varnosti transakcij s plačilnimi karticami.

Tehnologija magnetnega zapisa je stara prek sto let, njena uporaba na karticah pa približno polovico manj in se iz bančnega sveta dokončno umika. Kartice z magnetnim zapisom so namreč pogosta tarča kriminalnih združb, saj se jih da zlahka ponarejati. Podatkov na čipu ni mogoče kopirati ali kako drugače ponarediti. Poleg vrste varnostnih elementov na karticah (npr. hologram in podpis) ter nadzorov v procesih izvajanja transakcij (npr. preverjanje pristnosti podpisa in osebna identifikacija imetnika) tehnologija pametnih kartic uvaja zahteve po nujnosti uporabe PIN kode kot osnovnega elementa preverjanja pristnosti imetnika kartice.

Uporaba PIN kode je tako močen avtentikacijski element, s katerim ne bo več potrebno podpisovati potrdil o nakupu. Dovolj bo, da se na prodajnem mestu imetnik identificira s PIN kodo in tako elektronsko podpiše transakcijo. Na osnovi PIN kode mu bo banka izdajateljica kartice odobrila nakup blaga oziroma storitve.