Za varnost vašega kartičnega poslovanja poskrbita čip in PIN...

Moj čip in PIN za imetnike kartic

Vsebina

Uvajanje pametnih kartic (ČIP) in preverjanja pristnosti na prodajnih mestih z uporabo osebnih identifikacijskih kod (PIN) je namenjeno zlasti povečanju varnosti transakcij s plačilnimi karticami.

Tehnologija magnetnega zapisa je stara prek sto let, njena uporaba na karticah pa približno polovico manj in se iz bančnega sveta dokončno umika. Kartice z magnetnim zapisom so namreč pogosta tarča kriminalnih združb, saj se jih da zlahka ponarejati. Podatkov na čipu ni mogoče kopirati ali kako drugače ponarediti. Poleg vrste varnostnih elementov na karticah (npr. hologram in podpis) ter nadzorov v procesih izvajanja transakcij (npr. preverjanje pristnosti podpisa in osebna identifikacija imetnika) tehnologija pametnih kartic uvaja zahteve po nujnosti uporabe PIN kode kot osnovnega elementa preverjanja pristnosti imetnika kartice.

Uporaba PIN kode je tako močen avtentikacijski element, s katerim ne bo več potrebno podpisovati potrdil o nakupu. Dovolj bo, da se na prodajnem mestu imetnik identificira s PIN kodo in tako elektronsko podpiše transakcijo. Na osnovi PIN kode mu bo banka izdajateljica kartice odobrila nakup blaga oziroma storitve.

ČIP in PIN je svetovni projekt, ki ga vodita mednarodna kartična giganta MasterCard in Visa, priključili pa se se mu tudi drugi kartični sistemi (American Express, JCB...).

Več informacij vam je dostopnih tudi v spodnjih gradivih:

Priročnik za imetnike pametnih kartic Activa (801 KB)

Obvestilo imetnikom kreditnih kartic (956 KB)