Za varnost vašega kartičnega poslovanja poskrbita čip in PIN...

Moj čip in PIN za podjetja in organizacije

Vsebina

Zlorabe na področju kartičnega poslovanja bomo težko popolnoma preprečili, lahko pa jih zmanjšamo. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo primer organiziranega kriminala, ki je vse bolj pogost tudi v naši državi.

Primer organiziranega kriminala

Dogaja se, da kupec pride na prodajno mesto in želi plačati kupljeno, nakup pa je zavrnjen (tudi z opozorilom trgovcu, naj odvzame kartico). Kupec takoj ponudi za plačilo drugo in po potrebi še tretjo kartico, MasterCard, Viso, Diners ali drugo. Prav tako se dogaja, da kupec nakupi blago večje vrednosti (predvsem je na udaru različno tehnično blago, mobilni telefoni ter zlatarski izdelki) in za plačilo uporabi več različnih kartic. Praviloma so na karticah tudi različna imena imetnikov, kar bi že moralo trgovca opozoriti na to, da nekaj ni v redu (primerjava številke kartice iz izpisanega potrdila o nakupu s številko na kartici ter po potrebi pregled osebnega dokumenta).

Obveščanje

Morebitne ugotovitve o sumljivih podatkih bodisi na kartici bodisi na transakciji je prodajno mesto dolžno nemudoma sporoči banki, s katero ima sklenjeno pogodbo, ali servisnemu centru in policiji.

Na podlagi take prijave bo prodajno mesto zmanjšalo tveganje v plačilnem sistemu in zaščitilo stranke na najbolj odgovoren način. Obstajajo sistemi in postopki za takojšnjo zaustavitev nepooblaščene uporabe podatkov, vendar so učinkoviti samo v kombinaciji z ustreznim odzivom in sporočilom o kršitvi varnosti.

Povzetek zahtev za varovanje informacij o imetnikih kartic s strani MasterCarda International in Vise International

SHRANJEVANJE INFORMACIJ O IMETNIKIH KARTIC NI DOVOLJENO.

Prodajno mesto ne sme shranjevati informacij o karticah: